İzmir Saray Lokma
İzmir saray lokma adı tamamen tarihe dayanan bir süreç sonucunda oluşmuştur. Bundan yaklaşık olarak yüzyıl önce Osmanlı saray mutfağında üretilen küre şeklindeki lokma tatlıları gerek ucuz olması gerekse de hafif ve lezzetli olması sayesinde halk tarafından oldukça beğenilmiştir. Osmanlı sarayında yapıldığı için olsa gerek saray lokması denilerek anılmaya başlanmıştır. Daha sonra bütün yurda yayılmış ve zaman geçtikçe de üretimi devam etmiştir.
İzmir Saray lokma
Ege bölgesi bilhassa İzmir’de ise lokma tatlısının çok fazla tüketilmesi özellikle de saray lokmasının tüketimi oldukça fazla olması, gerekse de İzmir insanının bu tatlıya sahip çıkması ile İzmir saray lokması adını almıştır. Yaz aylarında hemen her köşe başında bir tatlı dağıtımına rastlamak olasıdır. Yeni açılan iş yerleri için lokma dağıtımı artık normal bir işleyiş haline gelmektedir. İşlerine yüzlerce vatandaşın hayır duası ile alarak başlamanın en kısa yolu lokma dağıtımından geçmektedir.
İzmir Saray Lokma Özel Günlerde
İzmir saray lokması belirli özel günlerde örneğin sünnetlerde, nişanlarda ayrıca ölen bir kişinin arkasından dağıtılarak iyi dileklerin ve duaların edilmesi için bir araç olmaktadır. Bu uzun yılların verdiği gelenekler modern zamanlarda ufak tefek farklılıklar gösterse de özü hep aynı kalmaktadır. O da acı ve sevincin bir şekilde paylaşılmasıdır.
İzmir saray Lokma Yapımı
Saray lokması yapımı basit gibi görünse de esasında oldukça hüner isteyen bir iştir. Gerek hamurun kıvamının tutturulması gerekse düzgün bir küre şekli verilmesi oldukça zordur. Son zamanlarda üretimin pek çok alanında olduğu gibi burada da makineleşme hızlı bir şekilde etkisini göstermekte ve artık ustalar sadece hamurun kıvamını ayarlamakta geri kalan her şeyi makineler yapmaktadırlar.
Birbirinden deneyimli ustalarımız lokma dökmenin bütün inceliklerini sunarken siz misafirleriniz ile gönlünüzce vakit geçirebilirsiniz. Biz eşyalarımızı toparlarken siz konuklarınızla vedalaşabilirsiniz.